Pau Casals

Pau Casals

Presentació

Pau Casals ha estat considerat com un dels grans músics del segle XX i, al mateix temps, com un gran humanista, defensor de la llibertat, la justícia i la pau.
La seva carrera internacional va començar el 1899 a París i el va portar arreu del món. Els últims 34 anys de la seva vida els va viure a l’exili, on enyorava la seva estimada Catalunya i casa seva, a la platja de Sant Salvador, al Vendrell. Durant aquest temps d’exili, la seva activitat va ser extraordinària: va ajudar els refugiats del sud de França, va donar concerts benèfics i es va manifestar en favor dels seus ideals, alhora que continuava els seus festivals, les master classes i dirigia el seu oratori El Pessebre en la seva croada internacional per la pau.

Pau Casals sempre va tenir l’esperança de retornar a la seva terra, però, passats els 90 anys, va veure que probablement no seria possible. Va ser llavors quan va decidir formalitzar en vida el seu llegat i vam començar els tràmits per crear una Fundació que servís els més alts ideals de la música i els ideals humans als quals ell es va dedicar tota la vida. Casa seva i els jardins de Sant Salvador es van convertir en una casa museu, però el seu ideal no era crear solament un museu inert, sinó crear una Fundació que divulgués el coneixement i l’estudi de tot un segle de música del qual ell havia estat un dels principals partícips. Volia que la Fundació recordés i fomentés el compromís que tots hem de tenir com a éssers humans i va somiar que aquesta Fundació seria un centre d’educació per a la joventut del seu país i de totes les parts del món, alhora que realitzaria activitats rellevants i del més alt nivell artístic per a una difusió i sensibilització més grans de la música i de la cultura. Pau Casals va crear aquesta Fundació com un símbol d’esperança, perquè creia que la música pot contribuir a fer un món millor.

Des d’aleshores, la missió de la Fundació, el patronat de la qual està configurat pels representants de les institucions culturals més emblemàtiques de Catalunya i altres persones de reconegut prestigi a títol individual, ha estat conservar i difondre el llegat humà i musical del Mestre, tot promovent accions i projectes per a aquests fins.

Marta Casals Istomin
Fundadora i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals • “El treball dels artistes... roman com a símbol de la llibertat humana, i ningú ha enriquit més notablement aquesta llibertat que Pau Casals”.
  John Fitzgerald Kennedy

 • “Pau Casals ha sabut comprendre amb molta clarividència que el món corre un perill més gran de part dels qui toleren el mal o l’encoratgen, que dels mateixos que el cometen”.
  Albert Einstein, físic

 • “Vós heu consagrat la vida a la veritat, a la bellesa i a la pau. Com a home i com a artista personifiqueu els ideals simbolitzats per la Medalla de la Pau de les Nacions Unides”.
  U Thant, secretari general de les Nacions Unides

 • “Casals és veritablement un artista sensible, profund i un músic en el més ampli sentit del mot. Cada detall no és negligit, tot és posat de relleu amb tacte, saber i discerniment i sense cap artifici. L’actitud és el moviment reflex del pensament, i és just, viu, emocionant fins al fons de l’ànima. És el millor dels instrumentistes de tots els temps”.
  Eugène Ysaye, violinistaFundació Pau Casals

Avinguda Palfuriana, 67
43880 Sant Salvador, El Vendrell

Museu: +34 977 684 276
Fundació: +34 933 192 021

Fax. +34 977 684 783


 · W3C WAI-AA, WCAG 1.0 · valid XHTML 1.0 · valid CSS · creat per Signia