Foto antiga, en blanc i negre, de la façana del Museu Pau Casals, a peu de platja

Museu

Sobre el Museu

La Vil·la Casals

La Vil·la Casals, la casa que Pau Casals es va fer construir al barri marítim de Sant Salvador, a tres quilometres del nucli urbà del Vendrell, és avui la seu del Museu Pau Casals. La casa, situada a l'extrem sud de la platja, va ser concebuda inicialment com una petita casa d'estiueig que es va convertir al llarg dels anys i després de diverses intervencions en un edifici destacat, amb un harmoniós jardí al costat del qual hi havia una sala de concerts i unes sales per exposar la col·lecció d'art.

Cronologia

1908
L'arquitecte Francisco Solà i Gené projecta la primera planificació urbanística del barri marítim de Sant Salvador. Pau Casals compra els terrenys per edificar-se una casa.
1909
El novembre signa el contracte de construcció de la casa amb el constructor Josep Carreras i l'arquitecte Francisco Solà.
1910
El gener s'inicia la construcció de la casa que s'acaba a finals d'any. La casa està formada per un cos central de dues plantes d'alçada amb una porxada oberta al mar.
1911
Pau Casals passa el seu primer estiu a la casa, amb la seva mare i els seus germans.
1912
Pau Casals p assa l'estiu a Sant Salvador amb Guilhermina Suggia i els seus amics pianistes Donald F. Tovey, Mieczyslaw Horszowski i Enric Granados i la seva esposa.
1915
El setembre inaugura una pista de tennis als terrenys de llevant de la casa.
1916
Pau Casals compra la propietat annexa de ponent on hi planta un hort i un jardí.
1924
Demana els permisos per a la construcció de les cases de convidats a l'altre costat del jardí que no es finalitzaran fins el 1929.
1928
Es reforma la façana de la casa. Se substitueix la barana de la terrassa i del porxo per una balustrada de ceràmica vidriada de tons verds.
1931
A finals d'any encarrega les obres d'ampliació i reforma de la casa a l'arquitecte Antoni Puig Gairalt. La reforma s'inclou clarament dins de l'estètica noucentista.
1932
S'inicia la reforma de la casa que inclou l'ala nova de llevant, un garatge, el jardí, la reforma de la quadra, el rebost vell, la masia de la Vinya de Dalt i la instal·lació per al regadiu.
1935
Es projecta al Sala de concerts i la Sala del Vigatà on s'instal·la un esplèndid conjunt de pintures del segle XVIII realitzat per l'artista Francesc Plà "El Vigatà". S'instal·la l'Apol·lo de Josep Clarà a la part central del mur de la galeria d'escultures.
1939
El mes de gener, poc temps després d'acabar la casa, Pau Casals marxa a l'exili. El seu germà Lluís i la seva família es faran càrrec de la casa fins el 1976.
1974
Després de la mort de Pau Casals el 1973 a San Juan de Puerto Rico, s'obren al públic la Sala del Vigatà, la Sala de la música i la Sala del Sentiment, convertida en pinacoteca.
1976
S'inaugura la casa-museu, que passa a ser gestionada per la Fundació Pau Casals, creada el 1972.
1996
Es tanca la casa-museu al públic per a ser sotmesa a una profunda rehabilitació.
2001
El 2 de juny s'inaugura la nova etapa del museu que adopta el nom definitiu de Vil·la Casals-Museu Pau Casals.


Fundació Pau Casals

Avinguda Palfuriana, 67
43880 Sant Salvador, El Vendrell

Museu: +34 977 684 276
Fundació: +34 933 192 021

Fax. +34 977 684 783


 · W3C WAI-AA, WCAG 1.0 · valid XHTML 1.0 · valid CSS · creat per Signia